Continurooster

Heb jij al eens gehoord van het continurooster? Steeds meer basisscholen kiezen ervoor om dit in te voeren, maar wat houdt dit nu eigenlijk in? Het betekent dat de kinderen aaneengesloten uren op school blijven, dus ook tijdens de lunchpauze. Dit heeft voor de kids zelf verschillende voordelen. In de eerste plaats is het zo dat het rustiger voor hen is, ze hoeven niet tussen de middag snel naar huis te fietsen om te eten, maar kunnen dit gewoon in hun klaslokaal doen. Doordat dit tijd bespaart, zijn de meiden en jongens ook eerder vrij, waardoor ze ‘s middags meer tijd overhouden voor hobby’s, voor spelen of voor sporten. Het continurooster biedt ook ouders een groot voordeel, het lost namelijk een logistiek probleem op voor velen. Als je allebei werkt, dan is het immers lastig om er voor te zorgen dat jouw kind tussen de middag thuis kan eten. Het kan erg lastig zijn om dat te organiseren. Maar ook als je niet werkt, kan het veel stress geven, helemaal als jouw kleine nog niet zelfstandig van en naar huis kan gaan. Je moet dan zorgen dat je op tijd op het schoolplein staat om je kind op te halen, snel naar huis om te eten en dan als een razende weer terug. Het continurooster biedt daarom ook voor ouders veel meer rust in de dag.

Scholen en continurooster

Voor scholen en vooral voor de leerkrachten is de beleving van het continurooster toch iets anders en het kan moeite geven dit goed in te voeren. Gaan de leerlingen tussen de middag naar huis, dan heb je als leerkracht echt even een uur vrij. Een uurtje waarin je zelf op je gemak kunt eten en waarin je snel even wat dingen op kunt ruimen of voor kunt bereiden. Zijn jouw leerlingen echter de hele dag aanwezig, dan kom je hier dus niet aan toe. Een continurooster kan er voor docenten dan ook voor zorgen dat zij hun rustmoment missen en dat is vervelend. Zij hebben dit immers nodig om fris en helder aan de middag te beginnen. Zo ervaart de leerling dus waarschijnlijk meer rust, maar de leraar niet. Dat moet je natuurlijk zien te voorkomen, voor iedereen is een rustmoment halverwege de schooldag echt van belang. Het kan dan ook nodig zijn om bepaalde maatregelen te nemen bij het invoeren van het continurooster om deze rustmomenten voor alle partijen goed te kunnen behouden.

Ondersteuning

Het continurooster biedt dus in potentie veel voordelen:

  • minder organisatieproblemen voor ouders
  • meer structuur voor de kinderen
  • minder hectiek voor ouder en kind
  • lunchen op school

Maar hoe kun je er nu voor zorgen dat er ook bij het continurooster genoeg ruimte voor rust blijft voor zowel de leerlingen als de leerkrachten? Dat kun je doen door de hulp van Kinderstralen in te schakelen! Hun medewerkers kunnen bijvoorbeeld ondersteuning tijdens de pauze bieden, maar ook kunnen zij de pleinwacht van de docenten overnemen. Op die manier krijgen de leerkrachten toch de rustmomenten die zij nodig hebben en kunnen zij hun werk goed uit blijven voeren. Niet alleen voor de leerkrachten biedt het inschakelen van Kinderstralen bij de invoering van een continurooster voordelen, de medewerkers zijn ook erg goed in het creëren van goede rustmomenten voor de kinderen zelf. Zo krijgen zij ook de nodige ontspanning tijdens het lunchmoment, zodat ook zij weer fris verder kunnen gaan met de middag! Op deze manier kan het echt voor iedereen goed uitpakken en hebben echt alle partijen baat bij de invoering van het continurooster. Wil je hier meer over weten? Kijk dan eens op lunchenopschool.nl wat Kinderstralen voor jullie school kan betekenen!