Hypotheekrente

adviesnederland - hypotheekrente

Wilt u een huis kopen, dan komt u er in de meeste gevallen niet onderuit om hiervoor een hypotheek af te sluiten. Zoals bij iedere lening het geval is, moet u ook in dit geval kosten betalen over het geleende bedrag, genaamd hypotheekrente. Iedere maand zult u dus een bepaald rentebedrag aan uw hypotheekverstrekker over moeten maken, om de renteschuld te voldoen. Daar komt ook nog eens bij dat er tegenwoordig enkel hypotheken verstrekt mogen worden waarop iedere maand afgelost wordt. U moet dus niet alleen rekening houden met een maandelijks te betalen bedrag aan hypotheekrente, maar ook met een maandelijkse aflossing. Dit is belangrijk om in de gaten te houden, met oog op het inkomen dat u hebt en met de hoeveelheid geld die u dus iedere maand zou kunnen betalen voor de lening voor uw huis. Hypotheekverstrekkers houden hier in hun berekening ook zeker rekening mee, op basis van uw inkomen bepalen zij hoeveel u iedere maand aan hypotheekrente en aflossing aan hen zou kunnen betalen en zo stellen zij de hoogte van de hypothecaire lening die u kunt krijgen vast. Uiteraard speelt hierbij ook de aankoopwaarde van de woning mee, u kunt immers slechts voor een bepaald percentage van de aankoopwaarde een hypothecaire lening krijgen.

Vaste of variabele hypotheekrente

Gaat u een hypotheek afsluiten, dan zult u de vraag krijgen of u een vaste of een variabele hypotheekrente wilt hebben. Beide hebben ze zo hun voor- en nadelen en u zult dan ook voor uzelf moeten afwegen wat in uw situatie de verstandigste keus is. Bij een vaste hypotheekrente is het zo dat het rentepercentage dat u moet betalen voor een bepaalde periode vaststaat. Er kan gekozen worden voor een periode van vijf jaar, maar ook voor bijvoorbeeld tien, vijftien, twintig of zelfs dertig jaar. Belangrijke punten om in de gaten te houden bij een vaste rente:

  • u weet van tevoren waar u aan toe bent, hoe hoog het rentebedrag per maand zal zijn
  • u kunt niet onbeperkt aflossen, vaak slechts tien procent van het totaal geleende bedrag
  • er is de mogelijkheid om te kiezen voor een rentebedenktijd

Bij een variabele hypotheekrente, kan het rentepercentage iedere maand weer anders zijn. Dat kan gunstig voor u uitpakken, maar het kan ook zo zijn dat het percentage opeens omhoog schiet. Een groot nadeel is dan ook dat u geen zekerheid hebt over het te betalen maandbedrag. Een pluspunt is dan weer dat u onbeperkt kunt aflossen, waardoor u dus sneller van uw lening verlost zou kunnen zijn en waardoor uw leenbedrag snel omlaag gaat, waardoor de totale rente die u moet betalen ook lager wordt. Voor beide varianten is dus zeker wel iets te zeggen.

Advies Nederland

Wat is voor u nu de beste keus: een vaste of een variabele hypotheekrente? Dat kan voor uzelf lastig zijn om te bepalen, maar de adviseurs van Advies Nederland staan graag voor u klaar om u hierbij te helpen. Zij hebben veel ervaring met dergelijke zaken en kunnen daardoor als geen ander uitrekenen wat de financiële gevolgen van een bepaalde keus voor u zouden zijn. Zij kunnen u niet alleen op het gebied van de hypotheekrente van advies voorzien, zij kunnen u ook helpen bij het oversluiten van een bestaande hypotheken, als dit voor u gunstig uit zou kunnen pakken. Het rentepercentage daarbij verlagen is ook een van de punten waar zij naar streven. Advies Nederland is onafhankelijk, deskundig en bemiddelt en adviseert tegen voordelige tarieven. Als u dus advies of hulp nodig hebt met betrekking tot de hypotheekrente of uw hypothecaire lening, dan kunnen hun adviseurs u zeker helpen!