Rookmelder in huis

Steeds meer mensen hebben een rookmelder in huis en dit is ook een zeer verstandige keus. Heb jij dit nog niet, dan is het zeker aan te raden om hier eens achteraan te gaan. Waarom is het nu zo belangrijk om dit te hebben? Omdat je het vaak te laat doorhebt als er bij jou thuis brand uitbreekt. Als dit overdag gebeurt, dan is het vaak nog wel te overzien, je ruikt de rook dan vaak wel dusdanig op tijd dat jullie allemaal veilig naar buiten kunnen komen. Een rookmelder is voor overdag niet strikt noodzakelijk. Maar het gaat juist om situaties ‘s nachts. Als er dan wat gebeurt, merk je het dan ook op tijd? De ervaring leert dat dit helaas lang niet altijd het geval is. Vaak ontstaan branden immers niet bij de slaapkamers in de buurt maar op andere plekken in de woning. Voordat je dan wakker geworden bent van een rooklucht, is het vaak al veel te laat, je kunt dan geen kant meer op en de kans dat je iedereen nog veilig buiten krijgt is dan erg klein. Het kan zelfs gebeuren dat je helemaal niets merkt en door de rook buiten westen raakt. Hier moet je natuurlijk niet aan denken, aan dergelijke situaties. Als jullie een goede rookmelder hebben, dan kunnen dergelijke situaties veelal voorkomen worden. Je kunt dan nog wel je huis kwijtraken en al je bezittingen, maar de kans is groot dat jullie dan zelf ongedeerd buiten kunnen komen.

Rookmelder ophangen

Om optimaal te profiteren van de rookmelder, is het wel belangrijk dat deze op de juiste manier geplaatst wordt en daar schort het helaas nog wel eens aan. Mensen doen vaak maar wat en winnen voor het ophangen geen advies in van de brandweer of een andere specialist op dit gebied. Er kan niet in zijn algemeenheid iets gezegd worden, de specifieke situatie van jullie moet altijd meegewogen worden. Wat wel in zijn algemeenheid kan worden gesteld, is dat een rookmelder hoog in de ruimte gehangen moet worden, het liefst aan een plafond. Rook stijgt immers op, dus als het apparaat te laag hangt, dan zal het alarm veel te laat afgaan en heb je er nog niets aan dat je deze hebt gekocht. Ook van belang is dat je het alarm overal kunt horen, vooral dus ook boven in de slaapkamers. Lukt dit niet met het plaatsen van één rookmelder? Dan kan het verstandig zijn om er een tweede exemplaar bij te kopen. Veiligheid gaat immers boven alles en zo duur zijn deze apparaatjes bovendien niet.

Meer veiligheidsproducten

Een rookmelder is dus een belangrijk artikel om je huis veiliger te maken, maar het is zeker niet het enige apparaat dat jou goed van dienst kan zijn. Wat ook belangrijk kan zijn om te hebben, is een:

  • koolmonoxidemelder
  • hittemelder
  • gasmelder

Ook koolmonoxide kan immers een sluipmoordenaar zijn en jullie doen bedwelmen, zonder dat je het zelf in de gaten hebt. Het kan dus echt van toegevoegde waarde zijn om naast een rookmelder ook dergelijke melders in huis te plaatsen, afhankelijk van wat voor jullie situatie van toepassing is. Ook kan het verstandig zijn om artikelen aan te schaffen die je kunnen helpen op het moment dat er brand is. Denk dan aan een blusdeken, een brandblusser of een vluchtladder. Die stellen je in staat om ook zelf iets te kunnen doen nadat het alarm afgegaan is. Of je nu een rookmelder zoekt, een van de andere melders of een van de andere hiervoor genoemde artikelen, bij Rookmeldershop.nl kun je het allemaal kopen!