Hoe belangrijk is spouwmuurisolatie?

Een goede isolatie van jouw woning is van belang en het aanbrengen van spouwmuurisolatie is een van de maatregelen die je op dit gebied kunt nemen. Waarom is dit nu zo belangrijk? Door je huis goed te isoleren, voorkom je dat warmte weg kan lekken en je zorgt ervoor dat de lucht in huis minder vochtig wordt. Spouwmuurisolatie, maar ook andere vormen van isolering, kunnen zo ervoor zorgen dat je woonklimaat beter wordt, dat je wooncomfort omhoog gaat en je energierekening naar beneden. Reden genoeg dus om hier eens wat meer over te weten te komen.

Wanneer is spouwmuurisolatie nodig?

Het isoleren van je woning is altijd een goed idee, maar misschien is dit bij jouw huis al wel gebeurd voordat jij er kwam wonen. Hoe weet je nu of je met bijvoorbeeld spouwmuurisolatie aan de slag moet gaan? Er zijn verschillende dingen die je kunt merken als er geen isolatie aanwezig is of als deze niet meer van goede kwaliteit is. Je kunt last krijgen van:

  • koude tochtstromen
  • schimmelplekken
  • te hoge luchtvochtigheid

Al deze zaken kunnen jouw wooncomfort sterk verminderen. Door koude tochtstromen wordt het bijvoorbeeld eigenlijk nooit aangenaam warm binnen. Je krijgt daardoor de neiging om de thermostaat van de verwarming steeds wat hoger te draaien, wat eigenlijk weinig effect heeft. Door spouwmuurisolatie aan te brengen roep je de tochtstromen een halt toe, wordt je wooncomfort hoger en kan je thermostaat wat lager. Door goede isolering voorkom je ook dat het te vochtig in huis wordt. Een te hoge vochtigheid is slecht voor je gezondheid en het veroorzaakt ook schimmels in je huis. Je kunt schimmelplekken krijgen op je muren, maar ook op bijvoorbeeld meubels. Een te hoge luchtvochtigheid is om nog een andere reden vervelend: vochtige lucht is lastiger te verwarmen dan droge lucht. Door spouwmuurisolatie wordt de lucht in huis droger, warmt deze sneller op en hoeft jouw verwarming dus minder hard te werken om het binnen warm te krijgen.

Kosten

Natuurlijk kost het wat geld om spouwmuurisolatie aan te laten brengen in jouw woning, maar het levert jou dus ook veel voordelen op. Niet alleen wat betreft comfort, je energierekening wordt ook lager doordat de lucht droger is en de tochtstromen verdwijnen. Isoleren is dus een uitstekende investering, je verdient de kosten er van vanzelf weer terug door de besparing op je energierekening. Om het nog aantrekkelijker te maken om met isolatie aan de slag te gaan, is er vanuit de overheid subsidie hiervoor beschikbaar gesteld. Als iedereen kiest voor spouwmuurisolatie of andere isolering, zal er immers minder energie verbruikt worden en dat is een goede stap op weg naar een duurzamere wereld. Door gebruik te maken van mogelijke subsidies, komen de kosten voor jou lager te liggen en wordt de terugverdientijd nog korter. Wil jij aan de slag met isolatie of wil je eerst meer weten over de mogelijkheden van subsidies? Neem dan eens contact op met Isocoat Isolatie. Zij zijn een echte specialist op het gebied van isoleren en zij kunnen iedere woning isoleren. Ook weten zij alles over de voorwaarden waar je aan moet voldoen als jij subsidie aan wilt vragen voor jouw spouwmuurisolatie.