Assertiviteit, dat loont!

‘Assertiviteit loont’, een kreet die je wellicht vaak hoort of nog zal horen. Veel mensen vinden niets zeggen vaak makkelijker dan wanneer je voor jezelf moet opkomen. Wanneer je assertiviteit ontwikkelt, maak je je leven ook makkelijker en beter. assertief.nl geeft cursussen en trainingen in Nederland. Je leert beter voor jezelf op te komen, duidelijk(er) je grenzen aan te geven en je zelfvertrouwen groter te maken.

Wat is assertiviteit?

Wanneer je anderen vraagt waar zij aan denken bij het woord assertiviteit krijg je vaak ‘zelfvertrouwen’ als antwoord. Maar, het is meer dan dit. Wanneer je pas respect hebt voor jezelf en voor de andere, pas dan kun je assertiviteit tonen. Je kunt ‘nee’ zeggen wanneer jou dit uitkomt maar evengoed ‘ja’ als dit jouw keuze is. Je komt sneller op voor je eigen mening en zegt precies hoe jij je voelt. Zonder moeite kan je zeggen wanneer je iets niet begrijpt of met iets wel of niet akkoord gaat.

Tips voor meer assertiviteit.

Assertiviteit tonen is aan het begin zeker lastig, maar het zal je steeds makkelijker afgaan wanneer je er moeite voor doet om dit te verbeteren. Enkele tips om beter om je assertiviteit te vergroten vind je hier onder:

  • Begin klein, je kunt niet ineens à la minute assertief gedrag vertonen. Dit gaat stap voor stap. Zo voorkom je ook dat mensen in de war raken en dat ze je niet meer serieus  zullen nemen in plaats van je te respecteren. Op deze manier oefen je ook zelf meer met het tonen van assertiviteit. 
  • Zeg sneller nee, soms wordt er iets van je gevraagd waar je misschien helemaal geen zin in hebt. Het is dan helemaal niet erg om ‘nee’ te zeggen. Je gooit dan je hele dag in de war en gaat in duizend bochten terwijl je er helemaal geen zin in hebt. Je moet je afsluiten voor het feit wat andere mensen te zeggen hebben over jou. Niet jouw probleem!
  • Reageer direct en liefdevol, dingen uitstellen vinden we heel fijn, vooral als de situatie moeilijk is. Je weet zelf goed genoeg dat je bijvoorbeeld die ene belangrijke mail zo snel mogelijk moet sturen, maar het uitstellen hiervan is toch wel fijn. Raap je moed bij elkaar en reageer gewoon direct op deze mail. Liefdevol én duidelijk.
  • Druk uit hoe je je voelt en wat je nodig hebt. Wat wil jij? Zolang je de communicatie bij jezelf houdt is het makkelijker om assertiviteit te tonen. Jouw emoties zijn niet discutabel. Niemand kan er iets tegenin brengen, het zijn immers jouw gevoelens. Zo is het ook voor iedereen duidelijk.
  • Laat je schuldgevoel los. Soms als je assertief reageert kunnen er bepaalde gevoelens opkroppen, met name schuldgevoelens. Wanneer je bijvoorbeeld wordt gevraagd om te gaan oppassen en het eigenlijk helemaal niet wil, moet die vriendin een ander bellen om op te passen en zit jij met een schuldgevoel. Echter, wanneer jij wél was komen opdagen had je je ook schuldig gevoeld, maar dan naar jezelf toe. Je wordt dan toch iets sneller gebruikt omdat je niet voor je eigen wensen opkomt. 

Kortom, assertiviteit tonen maakt je leven een stuk gemakkelijker!!

Lees meer…